zaterdag 15 augustus 2009

De politie kent de wet niet

Voor de tweede keer in korte tijd ben ik in Julianadorp aangehouden omdat ik niet op het verplichte fietspad fietste. De eerste keer ging de diender helemaal de Verkeers Informatie Dienst bellen of het wel klopte wat ik hem vertelde, namelijk dat het toegestaan is dat de Quest op de gewone weg mag (omdat ie breder is dan 75 cm en meer dan 2 wielen heeft). Uiteindelijk moest ie mij dus gelijk geven ("maar dat wist u natuurlijk al").

Afgelopen week had de vrouwelijke agent ook absoluut geen idee waarom ze mij van haar collega staande moest houden (die iemand anders stond te bekeuren 200 meter terug). Na een korte lezing van mij over de verkeerswetgeving besloot ze me te geloven en mocht ik mijn weg vervolgen (op de weg welteverstaan).

Als ik nog een keer wordt aangehouden zal ik een brief schrijven naar de politie van Noord Holland Noord met een kopietje van artikel 2 erbij.

1 opmerking:

  1. Werd via de eigenaar van de site http://www.questie-van-tijd.blogspot.com/ op bovenstaand artikel gewezen.

    Dat elke diender niet de details kent van dit gegeven binnen het kader van de WegenVerkeersWet 1994 neem ik ze niet kwalijk.
    Zo ook neem ik de schrijver niet kwalijk dat hij spreekt over 'aanhouden' in plaats van 'staande houden'.

    Staande houden:
    Artikel 52 - Wetboek van Strafvordering
    Iedere opsporingsambtenaar is bevoegd den verdachte naar zijn naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, adres waarop hij als ingezetene in de basisadministratie persoonsgegevens staat ingeschreven en woon- of verblijfplaats te vragen en hem daartoe staande te houden.

    Aanhouden:
    Artikel 53 - Wetboek van Strafvordering
    In geval van ontdekking op heeter daad is ieder bevoegd den verdachte aan te houden.
    In zoodanig geval is de officier van justitie of de hulpofficier bevoegd den verdachte, na aanhouding, naar eene plaats van verhoor te geleiden; hij kan ook diens aanhouding of voorgeleiding bevelen.
    Geschiedt de aanhouding door een anderen opsporingsambtenaar, dan draagt deze zorg dat de aangehoudene ten spoedigste voor den officier van justitie of een van diens hulpofficieren wordt geleid.
    Geschiedt de aanhouding door een ander, dan levert deze den aangehoudene onverwijld aan een opsporingsambtenaar over, onder afgifte aan deze van mogelijk in beslag genomen voorwerpen, die dan handelt overeenkomstig de bepalingen van het voorgaande lid en, zo nodig, de artikelen 156 en 157.


    Doordat ik als zoon van een Questrijder 'dichter' bij het vuur zit is het mij net als alle andere Questrijders bekend. Kopietje van het door U bedoelde artikel, netjes verpakt waardoor het na verloop van tijd nog steeds leesbaar is zal elke diender waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen