maandag 16 mei 2011

Racekap en harde wind

Ik twijfelde gisteren of ik vanmorgen wel met de racekap op moest fietsen, want de wind zou 6 Beaufort zijn met windstoten tot 7. Vond ik een beetje eng want ik was bang dat ik omver geblazen zou worden, zeker omdat de wind dwars op de fiets stond.

Uiteindelijk toch maar de stoute fietsschoenen aangetrokken en veilig in Den Helder aangekomen, wel onderbroken door een lekke voorband bij 't Zand (en ja hoor, het regende natuurlijk ook). Ik moet zeggen dat het wel eng was om met deze wind te rijden, maar meer doordat ik niet wist wat ik moest verwachten en me afvroeg of het wel veilig was. Het ging net, maar met windje 7 zou ik het niet meer wagen.

Advies: windje 6 met racekap kan wel, maar met meer wind zou ik het niet doen.

Terugweg waaide het iets minder hard, dus was het een gezapige 45 km/uur in alle rust zonder windruis met de vingers in de neus ondanks windkracht 5 tegen.

En tenslotte, voor diegenen die nog geen racekap hebben...WAAR WACHT JE NOG OP???!!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Rene,

  Hoewel de voordelen van de racekap evident zijn, rijd ik liever zonder. Waarom?
  Op mijn woonwerk route zitten de nodige stukken 2 richtingen fietspad en daar vind ik het contact met medeweggebruikers (lees scholieren) erg belangrijk. Zonder kap ben ik iemand, met kap een anonieme 'dwaas'. Ook op andere momenten vind ik het prettig goed (oog)contact met anderen te kunnen maken.
  Daarnaast rijd ik de helft van het jaar in het donker en vanuit mijn ervaringen van het rijden met verschillende schermen lijkt een racekap mij niet altijd een onverdeeld genoegen. Ik bedoel dan het in meer of mindere mate beslaan en het verblindende effect van een kap bij tegenliggers.
  Daarnaast lijkt het mij in de zomer erg warm.
  Al met al lijkt voor mij de inzetbaarheid van de kap niet zo groot.
  Vandaar dat ik nog even wacht (op de wielkappen.....)

  Groet, Richard Serpenti (voormalig inwoner van 't Zand)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Richard,

  Hoe het in de winter gaat worden moet ik nog zien. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen winters wel wat pogingen heb ondernomen met eerdere schermpjes maar dat is steevast een mislukking geworden door beslaan en verstrooiing van de autolichten. Ik had de hoop wat dat betreft al opgegeven.

  Ik kan me wel vinden in jouw commentaar wat dat betreft. Ook met betrekking tot het oogcontact daar zit wel wat in. Toch denk ik dat je, als je het nog niet hebt geprobeerd, toch eens een poging moet wagen en je bent van harte welkom in Bergen of Den Helder om de kap eens te lenen voor een ritje.

  Het is wel warm maar met het vizier op het kiertje is het heerlijk fris. Als ie helemaal dicht zit dan beslaat ie soms maar met een klein kiertje is ie zo weer helder.

  Het vizier is van lexaan gemaakt en daar heb je eigenlijk geen verstrooiing van licht, behalve misschien met regen.

  Normaal draag ik oordopjes tegen de windruis, maar dat is nu ook niet meer nodig en tja, de snelheid blijft "amazing" met zo weinig moeite.

  Samenvatting: point taken, maar ik zou het toch eens proberen. Volgens mij ben je dan zo verk(n)ocht.

  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi René,

  Bedankt voor je reactie en aanbod.
  Wie weet kom ik van de zomer eens die kant (noord holland) op, kan ik gelijk even een goede route voor naar de oliebollentocht uitzoeken.
  Wellicht dat de toerkap een optie is: op momenten dat de kap niet geschikt is, berg je hem even op.
  Jouw snelheden liggen trouwens behoorlijk hoog!

  Groet, Richard

  BeantwoordenVerwijderen